Columns

Door Arie Nijman

Je hebt je brevet gehaald en je bent nu ‘los’. Je mag helemaal in je eentje het luchtruim kiezen en nog veel leuker: je mag mensen meenemen aan wie je nu eindelijk eens kunt laten zien waar je het allemaal voor gedaan hebt – vreugde wordt groter naarmate je hem vaker deelt.

Na twee jaar komt de vraag: heb ik genoeg uren om zonder prof check te kunnen verlengen? Als dat het geval is, hoef je voor de verlenging van je bevoegdverklaring slechts een uur met een instructeur te vliegen....

Door Arie Nijman

Je zou toch mogen hopen dat een luchtvaartautoriteit zich druk maakte om vliegveiligheid – ook en vooral in de ‘kleine’ General Aviation.  

Er wordt inderdaad veel gedaan op dit gebied: opleiders worden grondiger tegen het licht gehouden, regels worden aangescherpt en veiligheidssystemen geïmplementeerd. Maar soms valt het nog wat tegen.

Wat bijvoorbeeld te denken van de theorie-examens voor het privé-vliegbewijs? Zou toch fantastisch zijn als die werkelijk gingen over de stof waar een privépiloot iets aan heeft en waar ze ook werkelijk iets mee doet? Daar zou de veiligheid toch...

Door Arie Nijman

Al sinds jaar en dag moeten kandidaten voor een vleugelvliegbrevet diverse overtrek-oefeningen juist kunnen uitvoeren. Niks mis mee natuurlijk, hartstikke belangrijk. Je moet als vlieger het lage-snelheidsgebied van je vliegtuig verkennen om er veilig mee om te kunnen gaan in  start, nadering en landing en om het te herkennen als het zich eens onverwachts aandient. Dat dient de veiligheid en is daarmee terecht een wezenlijk onderdeel van de opleiding en van het examen.

In mijn vliegopleiding, bijna 30 jaar geleden, was dat uiteraard ook al het geval. Wel was er...

Door Arie Nijman

"But I, being poor, have only my dreams; I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams.”

De schrijver dezes zou onlangs 150ste verjaardag hebben gevierd. Het is de Ierse dichter William B. Yeats. Zijn woorden passen nog naadloos in deze tijd om de simpele reden dat luchtvaart en dromen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Wie denkt dat vliegen alleen voor stoere meiden en macho gasten is heeft het mis – het zijn de dromers die het luchtruim kiezen. Nee, dat zullen ze natuurlijk niet...

Pagina's