• door Arie Nijman

Omdat het weer ons in de lage landen nogal eens beperkt in onze vliegmogelijkheden zijn we er als vliegers erg vaak mee bezig. Er valt inmiddels van alles te verzamelen aan informatie en de website van het KNMI is een voordehandliggend beginpunt. Helaas worden we ook daar beperkt, want ze hebben het weer daar zo goed mogelijk verstopt tegenwoordig. Maar de aanhouder wint: wie een code en wachtwoord heeft bemachtigd vindt er METARs, TAFs en het Weerbulletin kleine luchtvaart.

Het is informatie waar we niet omheen kunnen - de wet stelt dat we kennis moet hebben genomen van de laatst beschikbare gegevens daarover. Sinds drie jaar is daarnaast de GLLFC in z’n nieuwe vorm beschikbaar: wonderschoon! Deze geeft zeer duidelijke weersinfo voor vliegers: hulde aan het KNMI. Maar ook die zit dus verstopt. 

Het gaat om de site www.luchtvaartmeteo.nl. Als lid van AOPA of KNVvL krijgt u gratis en voor niks de benodigde code/wachtwoord combinatie, maar voor niet-leden is het zoeken geblazen, tenzij u de METSEL balie van bijvoorbeeld EHEH, EHBK, EHLE, EHRD of EHGG gebruikt.

Maar ook daar komt de GLLFC niet vanzelfsprekend tevoorschijn en da’s jammer. U moet zoeken onder SIGWX en dan onder Region onderaan kijken. Hij is ook te vinden onder North Sea Weather, maar dat is voor de meeste privévliegers geen logische keuze.

Naast alle KNMI producten is Buienradar natuurlijk een geweldige aanwinst. Onmisbaar geworden, ook voor de planning van de barbecue. En wat vinden we onder het kopje ‘Actueel weer’? Een zichtkaart! Een fantastisch hulpmiddel om een stranddag nooit meer te verwarren met een vliegdag.

Al heel wat vliegers hebben zich op zomerse dagen op weg naar een waddeneiland afgevraagd wat er nou zo mooi was aan die weersverwachting. Met die tegenvaller is voorgoed afgerekend.

Wat een uitvinding.