• door Arie Nijman

Je hebt je brevet gehaald en je bent nu ‘los’. Je mag helemaal in je eentje het luchtruim kiezen en nog veel leuker: je mag mensen meenemen aan wie je nu eindelijk eens kunt laten zien waar je het allemaal voor gedaan hebt – vreugde wordt groter naarmate je hem vaker deelt.

Na twee jaar komt de vraag: heb ik genoeg uren om zonder prof check te kunnen verlengen? Als dat het geval is, hoef je voor de verlenging van je bevoegdverklaring slechts een uur met een instructeur te vliegen. Wat je in dat uur moet doen is nergens in regelgeving vastgelegd.

Een collega van me huurde elke twee jaar een Cessna 172, belde me op en zei: kom op Nijman, we gaan even bijpraten in de lucht. En dat deden we dan ook en het ging daarboven over koetjes, kalfjes, de kids, auto’s en vakantie. Vooral niet over vliegen want dat deden we allebei beroepsmatig.

Na de landing gingen we weer ons weegs: “Groeten thuis, cu in 2”. Voor ons was het een verplicht nummer waarover we niet nadachten. We vonden dat we ons dat konden permitteren omdat we al zoveel vlogen. Toch doe ik het tegenwoordig anders.

Ik spreek af met een collega-instructeur en maak een complete vluchtvoorbereiding, inclusief mass & balance, prestatie- en brandstofberekening, NOTAM, meteo, you name it. Complete walk-around inclusief fuel drain en visuele controle op de hoeveelheid brandstof.

Ik kijk zo nodig nog even door het oefenprogramma voor de correcte snelheden: VR, Vy en Vx, best glide speed, VA, downwind, base, final - we vliegen met wel 8 types dus ik heb ze niet altijd allemaal paraat.

De reden voor die aanpak is simpel: voor vliegen geldt, misschien nog wel meer dan voor andere dingen: je doet het GOED of je doet het NIET. Met GOED bedoel ik dan: zo goed mogelijk – je stinkende best. 

Er komt namelijk een moment waarop die houding je leven - en waarschijnlijk dat van anderen - gaat redden, let maar op. 

Dus denk na over je verlenging met dat ‘uurtje instructeur’. Maak er een plan voor, of bel een examinator en doe een prof check. Die duurt vaak minder dan een uur en je bent weer helemaal opgepoetst.

Happy landings!